De juiste verf tegen vorstschade
Vorstschade is zichtbaar als de verf loskomt van de buitenmuur. Er komen steenschilfers los van de bakstenen en je ziet dat die aan de losgekomen verf blijven hangen. Vorstschade is dus eerder een probleem met de baksteen, niet met de verf.
Vorstschade ontstaat doordat poreuze gevels nat zijn op het moment dat het gaat vriezen. Wanneer een gevel nat is als het gaat vriezen, dan zet het water in de gevel uit en dan drukt het als het ware een stukje van de steen van de gevel af.
Meer specifiek, vorstschade is het stukspringen van baksteen onder invloed van de inwendige drukopbouw bij ijsvorming in de (vochtbelaste) bakstenen.
De vorstbestendigheid van een baksteen is hoofdzakelijk afhankelijk van de kwaliteit van de baksteen zelf. Daarnaast speelt de graad van vochtopname van het metselwerk (detaillering van de afwatering van hemelwater rond vensterbanken, afdekstenen, druiplijsten,…) tevens een belangrijke rol bij het ontstaan van vorstschade.
Vorstschade ontstaat dus vooral in periodes van vorst die voorafgegaan zijn door regenperiodes.

Oorzaken en hoe voorkomen?
Vorstschade is eigenlijk een probleem in de baksteen. De baksteen is nietvorstvast genoeg (absorbeert dus vocht) en door inwendig vocht kunnen steenschilfers eraf vriezen. Dit probleem wordt erger als je de muur schildert met een verf die weinig doorlaatbaar is, zoals een klassieke gevelverf. Deze verf houdt het water gevangen in de steen, waardoor de kans op afschilferen groter wordt bij vriesweer. Bij verven met een grote waterdoorlaatbaarheid, zoals het Sol-Silicat-systeem, komt dit veel minder voor.
Vorstschade is dus eerder een probleem met de baksteen, niet met de verf. Een baksteen die lang genoeg werd gebakken op de juiste temperatuur, mag in principe geen vocht vasthouden. Zo zien we ook bij oude baksteenmuren dat vorstschade veel minder voorkomt. Bij deze bakstenen is al het vocht er al uitgespoeld doorheen de jaren. Het is moeilijk om vooraf vast te stellen of de steen vorstgevoelig is. Je kan zelf een grondige inspectie uitvoeren op fijne schilfers die loskomen van de oppervlakte.
Permanent vochtige muren die je met Epofix, Coating M30, of een Subli-systeem behandeld hebt, zijn mogelijks ook onderhevig aan vorstschade. Bij deze muren kan je beter eerst het vochtprobleem aanpakken, met bv. Dry-Out. Een droge muur zal altijd een betere basis vormen voor schilderwerken en minder risico op vorstschade hebben.

Advies nodig bij een project?
Zit je met een technische vraag? Aarzel niet om contact op te nemen met onze dienst professioneel technisch advies, wij helpen je graag verder.

